donderdag 15 juli 2010

"Daar was laatst een meisje loos!"Ondergetekende leek ook een tijdje "loos" maar met mij liep het gelukkig heel anders af dan met het meisje in het zo bekende zeemansliedje. Er zijn meerdere versies van dat lied bekend en ik vond op internet een erg leuk stuk dat handelt over de vermoedelijke oorsprong ervan: De scheepsjongen die op het schip "Den Eik" belast was met het het vastmaken van de seizings van het bovenkruiszeil had zijn taak niet goed volbracht, want met storm sloegen, door zijn onvakkundig knoopwerk, de zeilen neer. Toen hij daarvoor gestraft zou worden met een pak slaag door middel van de "kat met negen staarten" (een gesel met negen strengen met geknoopte uiteinden) en men zijn bovenlijf ontblootte, bleek de scheepsjongen een meisje te zijn. Het is interessantom ten weten dat in de VOC-tijd, vrouwen vermomd als mannen mee aan boord gingen.


 Dit is nogal een uitgebreide inleding voor een logje over een paar sokken, maar dat is nu precies waarom ik zo dol ben op internet. Ik breide de sokken die in het februari-maartnummer 2010 van het tijdschrift "Handwerken zonder Grenzen" stonden. Het is een patroon van Marnel Verstegen en ze noemde de sokken "Daar was laatst een meisje loos". Ze ontleende de motieven voor het patroon van de sokken aan oude patronen die gebruikt werden voor Nederlandse visserstruien.


 
 Toen ik dat las ging er bij mij een belletje rinkelen, want een hele tijd geleden kreeg ik van mijn handwerkvriendin Ineke O een boekje met verhalen en patronen over de Nederlandse visserstruien, geschreven door Henriëtte van der Klift-Tellegen en uitgegeven door Cantecleer. Ik zocht het op en begon te lezen en de patronen te bekijken. Je begrijpt dat er op die manier heel wat uurtjes leesplezier toegevoegd werden aan het breien van de sokken. Dat soort "dwaalwegen" vragen heel veel tijd en dat was dan ook de reden waarom ook ik een hele tijd "loos" was.

  

 Het viel me nog lang niet mee om deze sokken te breien, ik ben tenslotte nog maar een beginneling op dit gebied, maar ik houd wel van een uitdaging en heb weer veel geleerd. Ik gerbuikte hiervoor "Opal Monocolor" van Bergère de France en kocht de wol bij "Finlandia Import" en breide met vijf bamboe pennen nr. 2,5.  Hier zie je o.a. de versterkte hiel en als ik het goed onthouden heb noemt men deze steek ook wel de "paardensteek". De boord werd met een extra elastische steek gebreid en de teen werd met een mooie band afgewerkt en de laatste steken leerde ik breiend mazen. Als je op de foto's klikt kun je die teenband misschien wel zien op de vergroting.
 Op de laatste foto kun je de sok op z'n kop zien liggen naast een plaatje van een visser die een trui draagt met precies dezelfde motieven die ik in mijn sokken heb gebreid. Breien, liedjes zingen, nieuwe dingen leren en lezen, het is allemaal veroorzaakt door het breien van deze sokken. Hoe heb ik ooit kunnen denken dat het een saai werkje was! In de afgelopen tijd was het veel te warm naar mijn zin en heb ik noodgedwongen veel tijd in ons koele huis of in de schaduw van de achtertuin doorgebracht. Ik had totaal geen fut en inspiratie om te bloggen, maar heb des te meer kunnen handwerken. Het was daarom een heerlijke tijd en zo heb ik weer eens iets te laten zien.  Geniet van deze koelere dagen en tot de volgende keer!

49 opmerkingen:

 1. Werd ik toch wel een beetje ongerust op deze plek , geen taal of teken . Ga je gauw denken zou alles wel oké'zijn ? Oh opluchting ik hoor Corrie vrolijk zingen , daar was laatst een meisje loos . . .
  En zo wordt breien een feest , met veel geschiedenis er naast in je opnemen . Wij worden werkelijk heel wijze mensen op internet , met alles wat wij kunnen lezen en elkander leren .
  Je hebt het niet blauw blauw gelaten , maar de sokken prachtig gebreid in een vissersmanpatroon .
  Zo toevallig misschien , de hulp die onder het afstoffen begon over gezegden , die te maken hebben met de scheepvaart .
  Dit naar aanleiding van het stofvrij maken van de ingelijste tekst :

  GOD HEEFT ONS GEEN KALME REIS BELOOFD , MAAR WEL EEN BEHOUDEN AANKOMST . ( gesierd met een klein scheepje )

  Een herinnering aan een mooie plechtigheid .
  We probeerden samen wat zeevaart gezegden op te halen .

  Sokken naast het schippersboek bestemd voor een zeevaarder , we gaan gewoon mee dobberen in ons eigen schuitje . Dus wie mee wil varen , houde wel het roer recht . Niet te lang treuzelen met nadenken , drie maal is scheepsrecht .
  Zullen we alle zeilen bijzetten ?

  Toch gelukkig dat hier alles wel aan boord is !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Corrie,

  Ik hoopte al dat het je te warm was of gewoon lekker op vakantie. Want net als Gerrie hierboven maakte ik me ook wat ongerust over je.
  Heelijk dat je ook helemaal in het sokkenbreien bent. Ik weet nog dat je dat eigenlijk niet zag zitten, maar het is echt een verslaving he.
  Er komt nog iets op mijn blog over sokkenwol.......
  Geniet van het mooie weer, je sokken en al je andere handwerken. Leuk trouwens om je in de nieuwsbrief van Finlandia tegen te komen :-)
  Groetjes Marion.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat er vroeger veel vrouwen vermomd meegingen was me bekend. Ik weet nu alleen niet meer waar ik daarover een stuk heb gelezen.
  Je sokken zien er prachtig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Corrie ik wist het dat het veel te warm voor je was. Gelukkig nu minder warm, en wat een prachtige sokken gebreid. Wat een mooi motief. Mijn boordje staat al jaren op de pennen toch ook maar een proberen af te maken.

  Heerlijk log ik ben blij dit te lezen. En de reacties geweldig leuk !!

  Liefs José

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh... Corrie, dat is een geweldig boekje, ik leen het af en toe van de Bieb, want het is me nog niet gelukt het te bemachtigen. Je hebt prachtige Marnelsokken gebreid, op naar een boek van Nancy Bush.... Geniet van je steekjes, liefs Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je sokken zijn prachtig. Ik ben reeds lang op zoek achter dit mooie boek van Henriette van der Klift.
  Geniet van de zomer!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve Gerrie, wat een hartelijke bezorgdheid lees ik uit je lange reactie en zo leuk om een blik te mogen werpen in jouw schuitje waarin je samen met de hulp grote waarheden leest van een bordje en dan verder gaat denken over allerlei gezegdes. Zo dwaalden ook jullie over de baren, net als ik, al zingende om de moed erin te houden en te koersen op een behouden aankomst. Kom eerst langszij en we drinken tijdens het zingen iets hartversterkends, voordat we alle zeilen zullen bijzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk Annelies dat jij er al over gelezen had, voor mij was het nieuw! Dankjewel voor je compliment.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lieve Marion, het waren weken waarin ik vaak binnen bleef vanwege de vreselijke warmte en wat heb ik heerlijk kunnen handwerken, lekker rustig blijven en toch productief zijn, dat wil ik wel. Leuk hè mijn kleine George als beroemdheid in de nieuwsbrief ;- )

  BeantwoordenVerwijderen
 10. José, ik vond het zo leuk om die nieuwe motiefjes uit te proberen en de nieuwe steken te leren, het zou toch enig zijn als jij ook je eigen sokken gebreid zou krijgen. Dankjewel en ja meteen al erg leuke reacties van jullie allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Anje, toen ik het boekje kreeg besefte ik wel dat het iets bijzonders was en nu zal ik het helemaal koesteren nu ik de motieven heb gebreid. Ze zijn nog te koop op internet. Nancy Bush is me nog niet bekend, ik ga straks snel even googelen. Ik geniet zeker en doe jij dat ook Anje!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lut, dankjewel! Dit boekje wordt nog steeds wel aangeboden op internet heb ik gezien! Ik hoop dat je het ergens kunt kopen. Ik geniet zeker van de koele zomerdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Aaah lieve Corrie, fijn dat je er weer bent. Ik heb van de week toch een aantal keren de neiging gehad om te mailen, het was al zo lang stil. Je wordt een echte sokken breister. Prachtig zijn ze. Mooi boek is het, leuk om over de geschiedenis te lezen van de verschillende truien en de vissers.
  Je hebt nog niet verklapt voor wie de sokken zijn.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig gebreide sokken Corrie, dikke complimenten van mij.
  Ik kende het liedje wel, maar nu pas het verhaal er achter! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik dacht een tijdje terug ook: nou moet ik Corrie eens even mailen en vragen hoe zij de warmte doorstaat. Maar dat had geen zin, want jij was loos! En hoe. Ik kan me geen betere manier voorstellen. Heerlijk verhaal weer en alles klopt met elkaar. Ik had dat ook een keerstje ergens gelezen van dat loze meisje, weet niet meer waar. Wat kan jij toch heerlijk genieten van zulke dingen, dat spat van je logje af. Schitterende sokken met een heel verhaal. Geniet lekker verder Corrie. Liefs van mij, ook voor Jan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ha ik was al meerder keren komen kijken maar niets.Zou ze op vakantie zijn ?Dus nee je was aan het zingen en breien tegelijk.Mooie sokken hoor en het liedje kende ik wel maar het verhaal niet.Gelukkig nu iets koeler ,voor mij was het oon te warm.Geniet er nog van.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Lieve Willy, wat een heerlijk welkom terug van allemaal en van jou ook weer, ja het was lang stil en ik kon er niet toe komen om internet op te gaan, maar ik ben er weer.
  Dankjewel voor je compliment en de ontvangster van de sokken hou ik nog even geheim want ze leest mijn weblog misschien ook wel. Lieve groet terug en ik kom snel bij je lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Háá Yvonne, dank voor je mooie complimenten! Leuk dat het verhaal nieuw voor je was, dan is het extra leuk voor mij om het opgeschreven te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh Chris, ik heb vele malen gedacht dat het wel vreemd zou overkomen dat ik niets meer schreef en me nergens liet zien, maar ik had echt de puf niet. Zo lief dat velen dan toch aan me denken, dat is zo mooi om te lezen en andersom heb ik ook dagelijks aan iedereen gedacht. Het was ondanks die vreselijke hitte toch een heel goede tijd met het handwerken in een stil hoekje. Ja, ik ben echt een levensgenieter, zelfs van zulke "gewone" dingen of misschien wel voorál van zulke gewone dingen. Dank voor je compliment lieve Chris en groetjes voor jou en Chago.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Altijd trouwe Katrien, wat lief dat je toch steeds kwam kijken en ik bleef maar zitten waar ik zat en verroerde me bijna niet, behalve mijn handen, die gingen vlijtig door.
  Leuk dat het verhaal nieuw voor je was! Ik geniet verder van de zomer en jij ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Voor mij is het ook veel te warm. Toch nog gewerkt aan een Jacobus voor Finlandia, dia daar hopelijk vanaf vandaag, de winkel onveilig zal maken. Prachtige sokken heb je gebreid, brengt dat warme weer toch nog iets goeds.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Geweldige sokken, mooi fijntjes en zo netjes.

  Ja enig boek met mooie verhalen en patronen.

  In jouw sok herken ik motiefjes die ik eind jaren 70 in de trui van mijn zoon breidde.
  Ik zal het boek toen al hebben gehad denk ik !!;-))

  Veel plezier met het beslist NIET saaie breien van sokken.

  Er is afgelopen winter een tijdschrift uitgegeven met sokkenpatronen in het hollands beschreven van Verena.
  En bij Wolhalla hebben ze ook een leuk boekje.

  Fijn dat je genoten hebt en wij voor niets bezorgt waren !!;-))))

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Prachtige sokken Corrie, mooie motieven.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Laat ik nou net het Loze Vissertjepad voorbijgegaan zijn in het Belgische Wenduine. Met zo'n prachtige sokken ga je niet vlug "loos" raken!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dan zul je het de laatste paar dagen wel veel aangenamer vinden, net als ik, ik kom meteen weer toe aan een aantal klusjes die écht moesten. Ik ga binnenkort je Jacobus bij E bewonderen. Dankjewel voor je compliment over mijn sokken.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Fijn dat je er weer bent, dacht dat je op vakantie was, even er lekker tussen uit, maar dat was dus in je tuin, ook heel erg lekker. Kan je toch even al veel beter sokken breien, kan ik nog wat van jou leren, lol. Wat een prachtige sokken, heb voor jou nog steeds een met liefde gebreid paar liggen. Maar dat komt wel, ben binnenkort weer even wat meer vrij. Ben nu met een paar voor Fred bezig, maar kom nog steeds niet tot een patroontje.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Dankjewel Rein, het was een heel gepuzzel met die motieven, vooral bij de minderingen voor de teen, maar het is toch gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Dankjewel Marian'ne! Dat tijdschrift zal ik eens gaan opsporen, ik krijg nu echt zin in afwisseling van motieven en zo. Leuk dat jij het boek ook hebt, het is echt een boek om altijd te bewaren én te gebruiken. Sorry dat ik jullie allemaal maar hebt laten gissen naar mijn welstand ;- )))

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Yarnlot, welkom op mijn weblog en wat leuk dat er ook een echt Loos Vissertjespad bestaat, weer iets nieuws geleerd! Dankjewel voor je compliment.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Lieve Anita, je bent vaak in mijn gedachten als ik sokken brei en dat zal wel altijd zo blijven denk ik. Ik verheug me op je sokken! Ik was al van plan om een lade of doos apart te zetten in de kast om de zelf gebreide sokken in uit te stallen, ik vind ze echt de moeite waard om mooi te bewaren. Patroontjes brei jij er natuurlijk ook zo in, dat weet ik zeker! We zien elkaar weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hallo Corrie,
  fijn om je verhalen weer te kunnen lezen. Ik ben geen handwerkspecialist maar ik geniet telkens weer van de verhaaltjes eromheen en van de mooie foto's.
  Fijn weekend gewenst.
  Cor

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ha die Cor !

  Het gaat gelukkig weer beter met je zie ik hier.

  Deze heren wachten allemaal op zo'n trui!
  http://www.youtube.com/watch?v=bbamAtfKiuY

  groetjes,

  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 33. ken je dat ...dan mis je iemand erg op zijn /haar logje ,dan heeft ze een prachtig log geschreven en gaat t goed ...en dan reageer je maar niet ...raar he?

  fijn dat je er weer ben corrie en kijk eens in dat mooie boek bij Pernis ,daar woonden wij en has had ooit zo'n trui door zijn moeder gebreid , leuk he?
  je sokken zijn ook geweldig , jij kunt alles volgens mij ;

  lieve groete hil

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hallo Cor, wat vind ik het leuk dat je ondanks alle breipraat graag mijn weblog bezoekt en zelfs reacties achterlaat, ze worden zéér gewaardeerd Jij ook een heel fijn weekend gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Há Ineke, het gaat zeker beter ien, gewoon wat koeler weer doet wonderen voor mij. Wat die heren betreft: "het ongemogelijke doen we voor u, wonderen duren iets langer!" ;- ))

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Héé Hilly, ja dat ken ik en degene die ik mis is nooit meer terug gekomen op haar weblog, ha,ha,ha! Je reageert toch wél lieve Hil en wat leuk dat jullie woonplek van vroeger in het boekje staat en je moeder zelfs zo'n trui voor Has breide. Heeft ie 'm nog? Lieve groetjes terug en een fijn weekend samen.
  P.S. lees het antwoord aan Ineke hierboven en je weet of ik alles kan ;- )

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Zo, loos meisje!! Leuk dat je er weer bent, maar wat ben je druk geweest de afgelopen tijd. Orachtige sokken zijn het geworden. dat boek ken ik nog van behoorlijk wat jaren geleden toen ik het iut de bieb te leen had. Mooie paronen staan er in en het leuke is de geschiedeing er achter. Jij hebt voor ons ook een stuk geschiedenis op gezocht. Moet nog verder lezen op je aangegeven linken. En ja, het is gelukkg wat koeler nu. Weer even wat bij komen van al de warme weken. Zwaaiiii...

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ha Marijna, ja, druk met mijn handen was ik wel, maar nu het koeler is doet de rest van mij ook weer mee met druk zijn. Kom jij ook maar lekker bij van die uitputtende hitte. Dank voor je bezoek en complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Marie-Antoinette18 juli 2010 om 17:31

  Die is heel ijverig geweest zeg, mijn complimenten.Je bent echt geen beginner meer vind ik.
  Ik dacht ook dat je even weg was, was je ook eigenlijk, in eigen tuin. Daar kun je ook heerlijk rusten en daarna fijn je eigen douche en bedje!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Wat een mooi compliment Marie-Antoinette, dankjewel. Jij begrijpt helemaal waarom ik zulke heerlijke weken heb gehad in onze achtertuin *Ü*

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Tuurlijk komt het boekje een dezer dagen op mijn pad :-)
  't Is een van mijn 'willetjes'

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Heel fijn te merken dat het je goed gaat Corrie :) Wat een prachtig verhaal over het 'loze meisje'. Zou me zo kunnen voorstellen dat de meisjes uit de VOC-tijd heel wat uit liefde wilden doen. Je serieus in laten schepen als matroos was toen ook nog geen optie.
  Hoop dat de brandhaarden op tijd zijn geblust. Gelukkig doen de bloggers optimaal hun best het moois van deze wereld in kaart te brengen :))

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Dankjewel Ans, leuk hè wat je zoal kunt ontdekken op internet, eindeloos! Wat heet liefde hè?!
  Voor zover we weten zijn de brandhaarden weer geblust, maar zojuist hoorden we alweer brandweerwagens voorbij gaan.
  Wij blijven met alle liefde de goede en mooie dingen propageren, is hard nodig lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. hahahah corrie ...nou ik heb even met een log geholpen ....was leuk ,maar neee met die trage computer hier bedankt!!
  http://www.harmfietsers.web-log.nl/

  has in de bocht ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Heb meteen even gekeken Hilly, wat een mooie blog, vreselijk jammer dat het maar van zo korte duur is. Maar met een trage computer is alles teveel, vreselijk irritant.
  Je reacties worden, voor zover mogelijk, vanaf nu nog meer op waarde geschat! *Ü*

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Ik heb de sokken vandaag van Cor gekregen. Ze zijn prachtig!

  Ik kijk nu al uit naar de winter!


  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Hey Corrie, wat leuk dat ik op zoek naar info over de gebreide visserstruien, op jouw log terecht kom!! Hardstikke interessant, en wat zijn die sokken prachtig geworden! Ik krijg meteen zin om ook aan de slag te gaan. Ik heb het boekje geprobeerd te bestellen via internet, nu afwachten of het gelukt is..! Groetjes van Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Hoi Corrie,
  Die Handwerken zonder grenzen waar de sokken van Marnel in staan,
  is dat nr. 158. Ik zou hem dolgraag willen hebben, gewoon om het sokkenpatroon. Dan ga ik even zoeken op internet. Maar moet natuurlijk wel het goede nummer hebben.
  Groetjes Annita (van het babyjurkje, hi,hi...)

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Ben er al achter hoor Corrie! Het is nr. 157 van Handwerken zonder grenzen. Trouwens, nr. 158 vond ik ook een mooie uitgave. Ga eens kijken of ik die nog ergens kan vinden. Er staat zo'n leuk vestje op de voorpagina, die ik graag zou willen maken.
  Heb zoals gewoonlijk weer veel te veel ideeën, maar te weinig tijd!!
  Fijn weekend!
  Groetjes Annita H.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk bedankt voor je moeite om een berichtje achter te laten, het wordt met plezier gelezen en zeer gewaardeerd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...