maandag 29 september 2008

Herman logeert


Donderdag kwam Herman via mijn vriendin Conny bij me logeren en hij blijft tien dagen.
Ik word geacht hem te voeden, te masseren en warm te houden onder schone lakens.
Na tien dagen zal ik voor mijn goede zorgen beloond worden is me beloofd. 
In de zeventiger jaren van de vorige eeuw was hij ook al eens bij me te gast
en dat beviel ons beiden, maar ook mijn huisgenoten, heel goed.
In de negentiger jaren kwam hij nog eens en ook toen geen vuiltje aan de lucht.
Ik ben benieuwd hoe het dit jaar bevalt.
Ik zal even een tipje van de sluier oplichten: 't is nog een beetje een zielig logeetje,
maar geloof me hij gaat hier echt opknappen.
Herman is ooit in Denemarken zijn leven begonnen en een beetje uit nood geboren.
Dit las ik over hem:

   
Het is een Deense gewoonte; toen er nog geen koelkasten waren zorgde men er op deze manier voor steeds brood te kunnen maken. Door enzymen in het deeg kan het niet bederven, er vindt ook weinig gisting plaats. Meer informatie vind je hier en hier . Volgens mij reist Herman door al die jaren heen door het hele land en ik ben erg benieuwd of jullie hem ook kennen en of hij ook bij jullie heeft gelogeerd ;- ))


36 opmerkingen:

  1. Nee, Herman heeft nog nooit bij mij gelogeerd, heb hem zelfs nog nooit ontmoet maar weet wel van zijn bestaan. Weet helaas ook van de teloorgang van een van zijn nazaten. Die verdween in het groene archief, snif. Mijn buurvrouw was ontroostbaar, snik.

    Eet smakelijk straks, Marion.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Corrie, ik ken Herman. In de jaren tachtig is hij eens bij mij geweest.
    Hoelang hij gelogeerd heeft weet ik niet meer. Maar hij ging vreemd en toen heb ik hem de deur uitgedaan.
    Leuk om hem nog weer even te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Liebe Corrie,
    sag bloß ist das der Hermann-Teig, der immer gefüttert werden muss und dann an andere weitergegeben wird?
    Gibt's den denn immer noch, schon als Jugendliche habe ich ihn gehabt. :o)

    Liebe Grüße und eine schöne Woche
    Gabriele

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, Herman heeft al twee keer bij mij gelogeerd!!!
    Leuk om hem nu ook bij jou tegen te komen...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @MARION wat een grap, het groene archief, Ha, ha, ha! Ik hoop op een beter resultaat.
    WILLY, vreemdgangers willen we niet, hoe lekker ook ;- ))
    GABRIELE, ja stimmt, daas ist derselbe Herman, un d im Jahren 70 war er auch bei mir, toll dass Du ihm auch kennt ;- ))
    WILMA, dat verbaast me niets bij zo'n gastvrije vrouw als jij bent en je bakt ook nog eens de lekkerste dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik was hem bijna vergeten maar vroeger..toen ik thuis woonde...was hij regelmatig op bezoek!! ik vond het heel leuk en vooral ook heel lekker. Het heeft iets gezelligs....ik ga eens kijken of ie zin heeft om een keer langs te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Corrie ik ken dit niet, nooit van gehoord..
    Is het lekker, misschien is proberen. Maar ik weet niet of ik hem goed verzorgen kan en zal. Hij mag niet vergeten worden begrijp ik. Dat kan nog wel eens gebeuren bij mij... Dan gaat het helemaal mis..

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Corrie ik had hier nog nooit van gehoord. Dankzij je links weet ik er nu wat meer van.
    Wat een leuke gewoonte.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. O ja,Herman heeft ook eens bij mij gelogeerd,ik vond het wel leuk,maar de volgende logeeradressen waren geloof ik niet zo gecharmeerd van hem ;-)))Ik hou wel van dit soort dingen,hij heeft een tijdlang op het oude fornuisje van Oma gestaan en ik braaf elke keer roeren....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb Herman dit voorjaar op bezoek gehad. Hij was om op te (vr)eten......
    Het was alleen een beetje moeilijk om van hem af te komen. Veel plezier met hem.
    groetjes Janet

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat leuk dat Herman weer in het land is! Ruim 20 jaar geleden was hij ook bij ons op bezoek. Er stond toen o.a. ananas op zijn menu ( na de 10e dag dus! )Een paar weekjes later is hij zijn eigen weg gegaan. Ook bij familie,vrienden en buren was hij niet meer welkom.Maar hij heeft toch weer een nieuw thuis gevonden bij jullie! Corrie ik wens je heel veel plezier van en met Herman en krijg je genoeg van hem dan geef je hem een poosje de ruimte. Hij komt vanzelf wel weer terug voor een hernieuwde kennismaking. Vanavond ga ik een grote kom voor hem klaarzetten en gun hem dan een nieuwe start bij ons.
    lieve groeten, Anja v.d.B

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wel van gehoord, nooit meegedaan, erg intensief om zoiets goed in de gaten te houden! Wel erg leuk! Zuurdesembrood is erg gezond en eet ik iedere dag.

    Ken je ook het yoghurtplantje, kefir? Dat werd ook gevoed met melk en groeide daarin. Die stukjes kon je ook weer doorgeven aan anderen (hoefde niet want groiede niet zo heel hard). Mijn moeder heeft jaren zo'n plantje gehad en at dan ook dagelijks de yoghurt. Het plantje maakt dus van gewone melk yoghurt. Ik hoor hier nooit meer wat van. Zou dat nog bestaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ook ik heb Herman in de diverse decenia te logeren gehad, met wisselend succes, hij is ook wel eens gestorven bij mij, ik denk dat ik hem niet goed verzorgd had.
    Hij duikt dus nu weer op, ben benieuwd wanneer hij het zuiden van het land heeft bereikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. en of ik Herman ken..lekker was die..mijn vriendin nam hem mee op vakantie..zie je het voor je tussen de koffers een afgedekt schaaltje met daarin Herman...Volgens mij heb ik de verzorgingslijst van hem nog:0))))
    Leuk dat het weer rond gaat!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ja, Herman is ook bij mij langs geweest in de zeventiger jaren. Goh, dat ie nog bestaat, zeg! Doe hem de groeten! LOL

    BeantwoordenVerwijderen
  16. SASKIA, hij zwaait naar je terug vanonder zijn lakentje (^_^)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. PETRA, als je binnenkort nog eens in de buurt komt ben je van harte welkom om Herman mee te nemen. Het schijnt dat je het beslag zelfs kunt invriezen en daarna gewon weer op deze manier kunt behandelen. Herman's winterpauze ;- ))
    JOSÉ, daar ben je weer, ik koet Herman nog wel uitdelen als hij bijna aan z'n end gekomen is dus je mag hebben.
    ANNELIES, echt leuk om eens te doen.
    MARIANNE D, ja dat wegbrengen naar de volgende adressen is wel een probleem geloof ik, ik heb geen zin om met meneer te lopen leuren.
    Dan begin ik toch gewoon zelf weer ;- ))
    JANET, ha,ha,ha, ja tís een plakkerd
    ANJA, wat leuk om zo'n uitgebreide reactie van je te krijgen en enig dat je Herman een kans gaat geven. Ik ga hem echt de duer uitzetten, maar hij mag iets van zichzelf achterlaten voor ooit ...
    Ananas klinkt ook erg goed!
    *MARIANNE* dat brood zul je dan toch kopen neem ik aan, want het is inderdaad een flink onderhoud, maar voor één keer in de twintig jaar lukt dat wel ;- ))
    Kefir heb ik ook heel lang gebruikt toen ik eenmaal zo'n plantje kreeg. Maar ik was de enige die het at en ben er toch weer mee gestopt. Ik ben blij dat je me erop attent maakt want ik heb intussen even op Google gekeken en je kunt het zelfs online bestellen, ik denk dat natuurvoedingswinkels het misschien ook verkopen. Wel even goed prijzen vergelijken, scheelt enorm veel.
    ELLA, hij leeft dus schijnbaar toch nog die Herman en lijkt me leuk om hem op zijn reis door Nederland en België te kunnen volgen.
    GERDA, jij bent dus dol op Herman, dat geeft deze burger moed, ik ben de smaak volkomen vergeten, maar kan me herinneren dat ik het lekker vond anders zou ik ernu niet aan beginnen denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Nooit van gehoord !!

    Hier kan hij beter niet komen.
    Ben bang voor een vroegtijdige dood, net als mijn planten !;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Herman heeft heel lang bij ons vertoefd.
    De kinderen vonden het lekker en makkelijk om plakken mee naar school te nemen.
    Was wel moeilijk steeds nieuwe logeeradressen te vinden maar ik moet nog ergens een startersrecept hebben .

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Nee dit ken ik ook niet Corrie wat leuk om er over te lezen.
    Gr Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Volgens mij is Herman in vermomming ;) in "mijn" tijd heette Herman een Amish vriendschapsbrood
    http://www.worldcook.net/Nederlands/Recepten/Brood/BR-AmishBroodStarter.htm
    die Herman toch :)

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik ken Herman wel (en ook de Kefir) maar had hem hier nog nooit op bezoek....
    Klinkt wel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @MARIAN'NE toch!!! ;- )
    MARTINE, via de links vind je ook startersrecepten
    JOKE, eigenlijk ben ik benieuwd of het in Zweden ook bestaat, dat moet haast wel, als ik jou was zou ik eens informeren bij Zweedse buren of kennissen, geowon voor de lol.
    YVONNE, ik zal laten weten hoe hij smaakte.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Corrie wat leuk , ik heb hem jaren mogen verwennen , toen de kinderen nog in huis waren , eet smakelijk , groetjes Cobie R

    BeantwoordenVerwijderen
  25. ik ken het principe van zuurdesem maar van vriend Herman had ik nog nooit gehoord.
    arbeidsintensieve gast zeg! stel je voor dat een 'echte' gast na 10 dagen de plaats inneemt van 5 gasten ...

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Corrie ik kom en koop wekelijks in natuurwinkels, maar heb het yoghurtplantje nog nooit daar gezien. Tenminste niet hier in de buurt. Ik was er zelf ook niet zo'n liefhebster van in die tijd moet ik zeggen :-) Dat plantje zag er zo raar uit en ik was altijd bang dat er zo'n stukje was blijven zitten ondanks het zeven :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Herman ken ik nog van toen ik pas getrouwd was en niets van koken en bakken wist. Ook niets van Herman, maar het is toch een cake geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Sorry José was dit nog even...

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Wat heerlijk hier al die verhalen te lezen. Ik zit met een big smile...

    BeantwoordenVerwijderen
  30. @COBIE, ik hoop dat ik er smakelijk van kan eten over ... een dag of vijf!
    ELIZABETH, Herman reist misschien wel naar het zuiden en wat die wisseling betreft, ik ben niet vaak zónder gasten ;- ) en dat bevalt goed
    *MARIANNE*, ik proef nu ineens ook die achtergebleven stukjes, dus of het nu verkocht wordt of niet, ik hoef het niet, dan maar "ongezonde" gewone yoghurt.
    HERMAN, dan gaat het mij ook wel lukken Betty ;- )
    JOSÉ, gezellig h1e, al die verhalen en ik wist toen ik dit plaatste al wat het aan leuke verhalen zou opleveren.
    Slaap lekker straks Joseeke en je DH ook natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Frau Kefir kwam wel eens bij me thuis , maar was voor mij geen succes .
    En Herman nooit mee kennis gemaakt , alleen dan een echte Onkel Herman en die is er al niet meer .

    Later waren er berichten , dat je voor Frau Kefir op moest passen .
    En ik hield niet van Frau Kefir,s smaak . . .

    BeantwoordenVerwijderen
  32. ha! Herman brood: die heb ik jaren terug ook gehad. Zoek al lang naar Herman! Woon je een beetje in de buurt van Breda en kun je een stukje Herman missen?

    BeantwoordenVerwijderen
  33. @Ha GERRIE, was je ook nog even bij Herman op bezoek? Frau Kefir was een hobbelig type en ik weet niet of ik haar nog eens in huis haal, ik den het niet ;- (
    ASTRID, leuk dat je even op tegenbezoek komt, helaas woon ik vér van Breda, zelfs in het noordelijke deel van Noordholland, maar ik had je heel graag Herman geschonken. Wie weet reist hij vanzelf naar het zuiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Wat een makkelijke gast is dit. Dus jij gaat brood bakken? Dacht even toen ik de foto zag dat je een poesje te logeren kreeg maar dacht meteen: en de astma dan ??? Ik ken het wel als een soort van yoghurtcultuur en heel gezond voor de darmen

    BeantwoordenVerwijderen
  35. @ANS, het is wel erg luxe brood, gevuld met allerlei lekkers, meer een soort koek, of vruchtenbrood eigenlijk. Wat goed dat jij aan mijn astma dacht. Het zal zeker niet slecht zijn, behalve dan voor de lijn, maar ja, wie wil het daar nu over hebben ;- ))

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Mmmm, ja ik ken het wel. Ook uit de jaren 70, maar ook zeer recent. Ik heb nog een paar Hermannen in de diepvries staan. Je zorgt dat ik er ook weer eens een ga maken. Je kunt ze met allerlei vulling maken. rozijnen, appels en hierboven lees ik meer ideen. Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk bedankt voor je moeite om een berichtje achter te laten, het wordt met plezier gelezen en zeer gewaardeerd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...